Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2008

OoOoOoOo Ο_ο Δημοκρατία!


15 Σεπτεμβρίου. Παγκόσμια ημέρα Δημοκρατίας. Εδώ αντί της αναφώνησης του ποδοσφαιρικού 'ολε' απλά αναφωνώ 'οοοοοοο' , τι τιμή για τη Δημοκρατία. Θυμήθηκαν να τη γιορτάσουν όταν την έθαψαν.

Όταν οι σιδερένιες μπάλες με την αλυσίδα στα πόδια ενός φυλακισμένου σε κάποιες ασπρόμαυρες καρικατούρες, είναι αυτό που απομένει να μας θυμίζει τη δύστυχη Δημοκρατία.

Όχι προς Θεού, δεν είμαι μηδενιστρία, και δεν τα ισοπεδώνω όλα. Τι απέμεινε αλήθεια να μπορέσω να ισοπεδώσω κι εγώ κάτι?

Ε κι αν είχε απομείνει δεν θα το έκανα. Μάλλον θα το έπαιρνα στα χέρια μου να το φυλάξω σαν το πολύτιμοτερο θησαυρό.

Θα προσπαθούσα να βάλω κι εγώ ένα λιθαράκι ύστερα κι άλλο ένα, κι άλλο... μέχρι να γίνει κάτι μεγαλύτερο και ομορφοτέρο . Σταθέρο σε μια βάση που κανείς δεν θα μπορούσε να κουνήσει.

Παραμύθια , σαν κι αυτά της γιαγιάς. Αν και της γιαγιάς ήταν καλύτερα. Κι ας ανακάλυπτες πως δεν υπάρχουν βάτραχοι που με ένα φιλί μεταμορφώνονται σε πρίγκιπες.

Αλλά με τη δημοκρατία? Τι να κάνεις? Τι να κάνεις που σου τη σερβίρουν από τα πρώτη σου ανάσα, σαν κάτι δεδομένο και πολύτιμο, και που τελειώνει πολύ πριν τη τελευταία ανάσα σου , κι ενώ ξέρεις ότι ο θάνατος της μυρίζει ποιο άσχημα ακόμη και από πτώμα σε αποσύνθεση.

Γεννιέσαι και γίνεσαι περήφανος γνωρίζοντας πως γεννήθηκες στην ίδια τη χώρα που γέννησε τη δημοκρατία. Δεν γνωρίζεις όμως πως ο Κρόνος έτρωγε τα παιδιά του. Και πως για κάποιους η ιστορία επαναλαμβάνεται. Δεν γνωρίζεις πως οι κάθε είδους Κρόνο(ι) φοβούνται την κορώνα τους , και τρώνε τα δικά τους παιδιά για να μη χάσουν τις 'τιμές'.

Δεν γνωρίζεις πως η Δημοκρατία υπάρχει πια μόνο σαν ιδεολογία, και όχι πρακτικά σε όλα όσα μας αφορούν. Δεν γνωρίζεις πως τη ξεπουλούν μαζί με τη γη , την ιστορία, τη γλώσσα, τον πολιτισμό, γιατί έτσι είναι το 'πακέτο'.

Έλληνες. Σπουδαίο έθνος. Μεγάλη ιστορία. Αστείρευτη πηγή πολιτισμού.

Ελλάδα. Η 'μάνα' της Δημοκρατίας. Η χώρα του ήλιου. Η χώρα του γαλάζιου και των νησιών.

Εθνοπατέρες. Οι του παρελθόντος (του πολύ παρελθόντος δλδ) κάτι ίσως να έκαναν. Οι του παρόντος? Ουδέν σχόλιον.

Ελληνική Φιλοξενία. Υπάρχει πως. Μόνο μην κάνετε το λάθος να τη συνδυάσετε με τον σημερινό Τουρισμό.

Ελληνική αξιοπρέπεια. Πουντο πουντο (όχι το αυτοκίνητο) το δαχτυλίδι. Παρ' όλα αυτά καλά κρατεί ακόμη (κάπως τουλάχιστον), έστω κι αυτό που επέμεινε.

Ξεφύγαμε. Ξεφύγαμε κατά πολύ. Νομίζοντας πως Δημοκρατία σημαίνει 'κάνω ότι θέλω'. Ρημάξαμε. Νομίζοντας πως Δημοκρατία σημαίνει 'συμφέρον'. Είμαστε αδύναμοι. Νομίζοντας πως Δημοκρατία σημαίνει 'το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό'.

Ξεχάσαμε. Το σεβασμό προς ευατόν και συνάνθρωπο. Αδιαφορούμε. Για το αν μπορούμε να προσφέρουμε βοήθεια κάθε είδους, έστω κι αυτή που θεωρείτε 'πενιχρή'.

Ξεφτιλιστήκαμε. Νομίζοντας πως Δημοκρατία είναι οι κάθε είδους ύβρεις που ξεστομίζονται στο όνομα αυτής και ποιός έχει το 'πάνω χέρι'.

Αλίμονο σ'αυτούς που δεν αγάπησαν ποτέ. Λέει το παλιό καλό τραγούδι του Δημήτρη Μητροπάνου.

Αλίμονο σε όλους εμάς που πιστεύουμε πως ξέρουμε να ζούμε σε μια Δημοκρατία , φτιαγμένη από μέτρα και σταθμά κάποιων, πέρα για πέρα μακρινή από την πραγματική. Λίγο πιο κοντά ? Λέτε? Είμαι υπερβολική? Η Ουτοποία ζει?

Σήμερα ήταν λοιπόν κάπως περίεργα ήρθαν στο μυαλό μου τα λόγια του μη φίλτατου κου Kissinger, o οποίος είχε πει πως :
Οι Έλληνες είναι αναρχικοί, και είναι δύσκολο να εξημερωθούν. Γι αυτόν το λόγο πρέπει να χτυπήσουμε βαθιά στις πολιτιστικές τους ρίζες. Ίσως έπειτα θα μπορέσουμε να τους αναγκάσουμε να προσαρμοστούν. Φυσικά εννοώ , να χτυπήσουμε : τη γλώσσα τους, τη θρησκεία τους, τις πολιτιστικές και ιστορικές επιφυλάξεις τους, έτσι ώστε να μπορέσουμε να εξουδετερώσουμε τη δύνατοτητά τους να αναπτυχθούν, να διακριθούν ή να επικρατήσουν ως εμπόδιο στα στρατηγικά ζωτικής σημασίας σχεδιά μας, στα Βαλκάνια, στη Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή.

Ακριβώς αυτό μας κάνουν. Στο όνομα της Δημοκρατίας.

22 σχόλια:

Sophia Kollia είπε...

Πόσο δίκιο έχεις! Εκεί που λες για την ελληνική αξιπρέπεια...το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις?
Άστα, σκέφτομαι να γράψω κάτι επ΄αυτού. Θα καταλάβεις.
καληνύχτα

Leviathan είπε...

pame apo to kako sto xeirotero...xalia...
kalo sou vradi!

nikiplos είπε...

καλή μέρα Ilive2love me... Συμφωνώ με όλα όσα είπες... με κάποιες ενστάσεις αν μου επιτρέπεις...

1) Δεν γέννησε αυτή η χώρα τη δημοκρατία, και αυτό είναι σχεδόν ύβρις για τους αρχαίους προγόνους μας... Δεν είμαστε συνέχεια ως χώρα της αρχαίας Ελλάδας ιστορικά τουλάχιστον, γιατί όλα τα άλλα είναι προφανή... Για να μην παρεξηγηθώ, δεν εννοώ ότι δεν είμαστε Έλληνες... Απλά δεν είμαστε συνέχεια δική τους σε επίπεδο, κράτους χώρας... Είμαστε απλά απόγονοί τους μακρινοί... αυτοί δεν φταίνε σε τίποτε για αυτό... Υπάρχουν πολλοί άλλοι μεθεπόμενοι πρόγονοί μας που έχουν ισχυρότερη επιρροή επάνω μας...


2) Δεν γνωρίζω τα λόγια του Κίσιγκερ και πραγματικά με εκπλήσσουν... πολύ θα ήθελα την πηγή αν την έχεις... Βέβαια δεν απαιτείται καμιά συνομωσία εναντίον μας, να μας χτυπήσει δηλαδή κάποιος... Από μόνοι μας με τα χάλια μας καταστρέψαμε ότι κάπως πήγαμε να χτίσουμε...

3) Δεν έχουμε μεγάλη παράδοση στην Δημοκρατία σαν χώρα... Είμαστε νέα χώρα με ελάχιστα χρόνια δημοκρατίας περίπου 30. Από αυτά τα 30, δεν έχουμε γίνει ακόμη σοβαρό κράτος... για πολλούς λόγους... έτσι είναι προφανές ότι αν κάποιος έχει εμπειρίες μόνο απο την Ελλάδα, απλά στερείται κάθε δημοκρατικής επίγνωσης... για αυτό και θεωρούμε την εξομοίωση, ισοπέδωση και αναρχία ως δημοκρατία... ενώ πιστεύουμε πως δημοκρατικό πολίτευμα είναι εκείνο που σου επιτρέπει να ψηφίζεις!!!
Μόνο 30 χρόνια δημοκρατίας, κι αυτή στρεβλή... τι περιμένεις?

Ταχυδρόμος! είπε...

Δημοκρατία είναι το δικαίωμα να ζούμε. Να ζούμε αληθινά. Όχι με μίζες. Όχι με μολότωφ. Όχι με υποκατάστατα.

Roadartist είπε...

Θα συμφωνήσω με ότι έγραψες..
Και χαίρομαι που τα έγραψες!
Επίσης συμφωνώ με το σκοπο και το νοημα της παράθεση σου, γνωρίζω σχετικά με αυτά που ειχε πει ο Kissinger..
Νικιπλέ θα μου επιτρεψεις, να το επιβεβαιωσω, μη το αμφισβητείς.. υπαρχει η δηλωση, ειναι γνωστή..Είναι ΔΕΔΟΜΕΝΟ πως αν ξεριζώσεις - αν γίνεται αυτό, γιατί όσο πάτο κ αν πιάσουμε δε νομίζω να ξεχάσει κανείς μας το παρελθόν μας.. το γραφω αυτό εχοντας επιγνωση ποσο χαμηλα εχουμε φτασει..αλλά ας μη τα ισοπεδώνουμε όλα.. Υπαρχει ακομα το φως.. Υπαρχει η ελπιδα.. Υπαρχει και σημερα συγχρονος ελληνικος πολιτισμος..και ας μην τον αναδεικνυουν τα καναλια, και ας μη τον γνωριζουν οι πολλοι.. Ειναι δεδομενο οτι θα ηθελαν πολλοι οι ελληνες να μη γνωριζουν την ιστορια τους.. Είναι τυχαίο οτι δεν διδάσκονται πλεον τα αρχαια ελληνικα στα σχολεια?? Ποιος το αποφασισε αυτο?? Στο εξωτερικο τα διδασκονται.. εδω?.......Δε θα επρεπε να ηταν υποχρεωτικο μαθημα απο τα πρωτα χρονια του παιδιου?..Θα μου πεις οτι δε μας φταινε οι ξενοι αλλά εμείς .. δε διαφωνώ.. Είμαστε όμως μια μικρή χώρα..με αρκετούς τριγύρω να επιζητούν εδάφη, ιστορία..Ευτυχώς θέλω να πιστεύω (και το πιστεύω) πως οσο χαμηλά και αν πεσουμε, και απο την αυτοκαταστροφή μας, πάντα η φλόγα θα καίει..και θα αναγεννιόμαστε πάντα απο τις στάχτες μας, όπως έγραφε κ ο Καζαντζάκης..

Δεν ειμαι φαν του λαζοπουλου, αλλα καποιες φορες έδειχνε πράγματα στις εκπομπες του..που η τηλεοραση δε τα θιγει. Σε ενα απο αυτα, ειχε κ αυτο
Καλησπερα, πολλά φιλιά!

Σπύρος είπε...

Ζούμε στην χώρα που γεννησε την δημοκρατία μόνο στα χαρτιά ..κρίμα η εξοντωση εκ των εσω εχει ήδη αρχίσει χρόνια τώρα ...ωραιο το κειμενο σου φιλια

Unknown είπε...

ωραιο το τραγούδι λέγκω του Μαρκόπουλου..σε φιλώ καλη μου..να προσέχεις τον εαυτό σου..

Morpheus είπε...

Τι να πω... Τα είπες όλα...

Σπύρος είπε...

Καλημέρα :) EXΩ ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ φιλια πολλα

βιολιστης στη στεγη είπε...

Aφού έχουμε ξεχάσει την ίδια την ετυμολογική έννοια της υπόστασής μας, τη λέξη "άνθρωπος"! Την έννοια "δημοκρατία" δε θα ξεχνούσαμε;
Καλημέρα!

BUTTERFLY είπε...

Στο ονομα της Δημοκρατιας τα ειπε ο Κισινγκερ αυτα και δεν ντραπηκε να μας απειλει ετσι απλα ενωπιον ολου του πλανητη...αλλα θα μου πεις, δεν απειλησε ο ανθρωπος, την αληθεια ειπε...
Οσο για τη Δημοκρατια, την εχουμε εξευτελισει εντελως! Θεωρουμε ελευθερια την ασυδοσια και δημοκρατικο το να περναει η γνωμη της πλειοψηφιας και οι αλλοι ας κουρευονται! Δεν ειναι ετσι η Δημοκρατια! Πρωτα και κυρια μια υγιης και βαθια ριζωμενη στις συνειδησεις δημοκρατια φροντιζει να διαφυλαττει τα δικαιωματα και την ποιοτητα ζωης της μειοψηφιας, φροντιζει να ακουγονται και να γινονται σεβαστες ολες οι αποψεις, φροντιζει η ελευθερια να παει πακετο με το σεβασμο και η ειρηνη να μην ειναι απλα ενα μικρο διαστημα ηρεμιας αναμεσα στους πολεμους!
Για ποια δημοκρατια μιλαμε;
Καλα σαραντα!

ILive2LoveMe είπε...

Sofia: Το ξέρω Σοφάκι μου το άλλο με τον Τοτό λολ... Τι να πεις? Ελλάς Ελλήνων.. Φιλιά!

leviathan: μακάρι κάπου να σταματήσει αυτό, γιατί όχι μόνο θα χάσουμε τα κεκτημένα αλλά θα ντρεπόμαστε να τα ζήτησουμε πίσω κιόλας. Καλό βράδυ.

Nikiplos: Σαν γέννημα της Δημοκρατίας αναφέρομαι στην Αρχαία Ελλάδα. Για μένα είμαστε οι συνέχεια αυτών. Όσο για το επίπεδο συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Κι αυτό ακριβώς είναι που θίγω. Θέλω όμως να ελπίζω σαν Ελληνίδα πως το ρητό "όλοι είμαστε μέσα στον ίδιο λάκκο, μόνο που μερικοί από εμάς κοιτάζουν τα άστρα" , είναι γεγονός. Κανείς μόνος του δεν άλλαξε ποτέ , σχεδόν ποτέ ούτε τον ίδιο του τον εαυτό του. Πως να αλλάξεις μια χώρα που κυλάει έτσι απλά σε πορεία που παραμένει καθοδική...

Όσον αφορά τον Κισινγκερ. Τα συγκεκριμένα λόγια έχουν ειπωθεί από το δικό του στόμα, αφού τελικά έχει δίκιο ξέρεις. Μόνοι μας βγάζουμε τα μάτια μας είναι γεγονός. Αλλά το ίδιο μόνοι μας γινόμαστε ένα όταν έρχεται μια κρίσιμη ώρα. Το δυστυχές στην υπόθεση είναι ότι τα τελευταία χρόνια είμαστε σε μόνιμα 'κρίσιμες ώρες'.
Ευχαριστούμε λοιπόν τον Κίσινγκερ που μας θεώρησε ΑΠΕΙΛΗ. Του βγάζω το καπέλο , κι ας είναι χωρίς βέλο.

Όσο για το που έχουμε φτάσει τη Δημοκρατία, την άποψή μου τη γνωρίζεις. Μόνο Δημοκρατία δεν θεωρώ πως έχουμε. Κι αν λέω αν την έχουμε , είναι εν μέρη, και στα συμφέροντα του καθενός. Εκεί όλοι ζητάμε τη Δημοκρατία. Φτερά και πουπούλα λοιπόν... Μάλλον σε λίγα χρόνια θα τη βάλουμε σε μουσεία και θα αρχίσουμε ανασκαφές για τον αληθινό όρο αυτής. Εκεί να δεις εμείς οι σημερινοί Έλληνες πόσο αρχαίοι θα νιώθουμε. Και αλίμονο χωρίς τη μεγαλοπρέπεια των αρχαίων.
Να είσαι καλά , φιλιά και καλό βράδυ!

ταχυδρόμοοοοοοοοοος!!: κι εγώ μαζί σου! Φιλιά.

Roadartist: έτσι έτσι είναι καλή μου, ξεριζώνουν ότι μας ένωνε και θέλω να πιστεύω ότι μας ενώνει ακόμη. Κάνουν πράξη την ιδέα του παρελθόντος, ακριβώς γιατί η Ελληνική ψυχή είναι ατίθαση.
Κάπως έτσι σε χώρες όπως την Αλβανία (και δεν θίγω κανέναν βέβαια) ο χότζα τους κρατούσε στην αμάθεια και στην άγνοια. Θέλουν να πιστεύουν ότι σε λίγα χρόνια η Ελλάδα θα είναι κάτι αντίστοιχο. Άρα και πιο εύκολα κατευθυνόμενο. Θα μου πεις ποιο πολύ από τώρα? Ε ναι πιο πολύ. Γιατί ακόμη μέχρι και τις γενιές τις δικές μας - αν και 'παρτάκηδες' οι Έλληνες- κρατάμε γερές σταθερές, ακόμη μπορούμε να χτυπήσουμε τη γροθιά στο μαχαίρι. Το κακό είναι πως περιμένουμε αυτό το κακό 'κάτι' να μας ξυπνήσει από το λήθαργο. Και μιλώ για το λήθαργο του 'βολέματος'. Του συμφέροντος. Καλό βράδυ γλυκιά μου , φιλιά.

Lockheart: Σπύρο , ακριβώς όπως το λες. Η εξοντώση έχει αρχίσε ήδη εκ των έσω... Δυστυχώς! Φιλιά Σπύρο μου.

βασιλης σπανουδακης: Να είσαι καλά Βασίλη μου, σε ευχαριστώ που πέρασες. Να προσέχεις και να περνάς καλά. Πολλά φιλιά και καλό βράδυ.

morpheus: Εσείς οι νεότεροι, να ΚΑΝΕΤΕ! Κι εμείς μαζί σας! Πολλά φιλιά!

βιολιστης στη στέγη: καλώς την! Έχεις δίκιο. Κι όμως σήμερα καθώς γυρνούσα από το κέντρο της Αθήνας, είδα μια σκηνή που μου έδωσε λίγο θάρρος. Έναν παππού - για λόγους που δεν γνωρίζω φυσικά- να κάθεται στο πεζοδρόμιο, φανερά καταπονημένος και ανίκανος να στηρίξει το γέρικο κορμί του, σχεδόν έπεφτε.Ένας άντρας άγνωστος στον παππού έτρεξε και τον βοήθησε, τον έβαλε να καθήσει, φώναξε κάποιον άλλον του πείρε νερό. 3 άγνωστοι, αυτός που νοσούσε.. και άλλοι δύο άγνωστοι μεταξύ τους και αυτοί. Σκέφτηκα πως η 'ανθρωπιά' δεν χάθηκε, δεν μπορεί να χαθεί. Απλά μερικοί μαζί με τις τύψεις τους κοιμίζουν και την ανθρωπιά τους. Είναι για λίγο μονάχα... θέλω να πιστεύω.
Φιλιά καλή μου.

butterfly: Πεταλούδα μου γλυκιά. Όταν τα πόδια έρχονται να βαρέσουν ένα κεφάλι που έδωσε όχι μόνο για τη Δημοκρατία που οι υπόλοιποι διαμόρφωσαν πολύυυυ αργότερα έχοντας σαν πρότυπο το Ελληνικό, όχι μόνο για την ιατρική, όχι μόνο για την ιστορία... Τότε κατανοώ το δικό τους φόβο. Η απειλή είναι γι αυτούς ένα έθνος λίγων χιλιάδων , όταν αυτοί είναι εκατομύρια.
Όσο για τη Δημοκρατία στη χώρα μας... παλιά ξινά σταφύλια, και δεν γίνονται και κρασί τα άτιμα. Τουλάχιστον έτσι θα λέγαμε πως πίνουμε κι ένα παλιό κρασί στο όνομα της Δημοκρατίας.
Πολλά φιλιά και καλό βράδυ.

ILive2LoveMe είπε...

Nikiplos: Απόσπασμα ομιλίας του Henri Kissinger στην Ουάσινγκτον τον Σεπτέμβρη του 1974...

Henry Kissinger: «The Greek people are anarchic and difficult to tame. For this reason we must strike deep into their cultural roots: Perhaps then we can force them to conform. I mean, of course, to strike at their language, their religion, their cultural and historical reserves, so that we can neutralize their ability to develop, to distinguish themselves, or to prevail; thereby removing them as an obstacle to our strategically vital plans in the Balkans, the Mediterranean, and the Middle East»
Θα το βρεις σε πολλά sites online,όμως στα δικά μου χέρια είχε έρθει από ένα άρθρο το οποίο αναφερόταν σε λεγόμενα ξένων ηγετών για τους Έλληνες.
http://www.off-road.gr/PNphpBB2-printview-t-9241-start-15.html
Αυτό βέβαια είναι ένα από τα πολλά. Νομίζω πως αν μπεις στη wikipedia, υπάρχουν πολλά περισσότερα ή σε οποιαδήποτε άλλη.

Όναρ είπε...

Δημοκρατία..τη μόνη που έχω ακούσει είναι τη Νέα..Καλημέρες αποχής..

Roadartist είπε...

αχαχααα οναρ πολυ καλο!!
Αχ που καταντήσαμε..φιλια!

DRN 06 είπε...

Νομίζω ότι ο "λόγος" του Κίσινγκερ έχει αποδειχθεί ότι είναι δημιούργημα Ελλήνων εθνικιστών. Το λέω με κάθε επιφύλαξη. Θέλει πολύ ψάξιμο το θέμα.

Θα συμφωνήσω με τον nikiplo. Δεν είμαστε η συνέχεια των αρχαίων Ελλήνων.

ILive2LoveMe είπε...

όναρ: λολ τελευταία είναι η μόνη που ακούγεται , αληθές! Φιλιά καλό βράδυ!

Roadartist: εύχομαι να μη δούμε την κατάντια μας πιο κάτω από ότι ήδη είναι λολ
Φιλιά καλή μου.

Dreamon: δεν είναι δημιούργημα Ελλήνων εθνικιστών. Υπάρχει σε συνέντευξη του που δόθηκε δημόσια τη συγκεκριμμένη χρονιά που ποστάρω εδώ. Θα προσπαθήσω να βρω την εφημερίδα που το διάβασα, αν και δεν είναι η μόνη πηγή πιστεψέ με. Αν ψάξεις θα το βρεις και online.
Επίσης αν πας σε κάποια sites ή απλά στο google search "kissinger quotes" και αυτό είναι το πιο απλό που σου λέω, θα το βρεις και εκεί. Κι εκεί δεν υπάρχουν Έλληνες εθνικιστές.
Όσο για το αν είμαστε συνέχεια των Αρχαίων Ελλήνων που τόσα έδωσαν... Σαφώς και είμαστε οι συνέχεια τους. Συμφωνώ με τον Nikiplo στο ότι εμείς (και το λέω κι εγώ) έχουμε ευτελίσει αξίες και θεσμού. Δεν είμαστε αυτό το περίφημο "δείγμα ανθρώπων" που ήταν οι Αρχαίοι Έλληνες. Όμως πάντα θα είμαστε οι συνέχεια τους. Αν και όχι για πολλοί , αφού μέσα στα επόμενα 20 χρόνια -ας μου επιτραπεί ο όρος- θα μπασταρδευτούμε τρομερά με τα των αλλοδαπών στη χώρα μας.
Δεν είμαι εθνικίστρια. Είμαι όμως Ελληνίδα. Και αντίθετα με κάποιους που έχω ακούσει, ότι κι αν είναι τελικά ... όσο κι αν έχουμε ξεπέσει είμαι περήφανη που είμαι.
Πίστεψέ με , υπάρχουν έθνη πολύ χειρότερα από το δικό μας , όπως και πολύ καλύτερα? Δεν ξέρω... Ξέρω πως όπου και να γυρίσω το κεφάλι μου, κάθε κράτος , κάθε λαός σε κάτι θα υστερεί. Αυτό είναι όλο. Εμείς σε πολλά? Ίσως... Τουλάχιστον δεν έχουμε ευτελίσει το θεσμό της οικόγενειας ακόμη εδώ. Και μ'αρέσει που δεν είμαστε Ευρωπαίοι σε αυτό...
Φιλιά , καλό βράδυ.

faraona είπε...

Εμεις ας συνεχισουμε συνειδητα να ειμαστε δημοκρατες κυριως αρχιζοντας απο την προσωπικη μας ζωη και να διδασκουμε το ιδιο και στα παιδια μας...και δεν μπορει καποτε κοκκινιζουν τα γαρυφαλλα.Ισως σε αλλες γενιες να φανουν τα αποτελεσματα.
Αλλα να αρχιζουμε απο το σπιτι μας πρωτα και κυριως απο τον εαυτο μας.

τα φιλια μου

Leviathan είπε...

kalispera!!!

Roadartist είπε...

Αν θες παίζεις.. εχεις προσκληση, καλη εβδομάδα ;)

mad2luv είπε...

με γεια το νεο look... i love it!!!

ILive2LoveMe είπε...

faraona: έχεις δίκιο Αναστασία μου, πρώτα από το σπίτι μας. Μακάρι οι μεταγενέστεροι να ζήσουν μια πραγματικά ολάνθιστη Δημοκρατία με κάθε έννοια της λέξης. Να είσαι καλά Αναστασία μου , πολλά φιλιά!


leviathan: αν και άργησα να ρίξω μια ματιά εδώ λόγω δουλειών, την καλησπέρα μου και την αγάπη μου! Φιλιά!

roadartist: ευχαριστώ γλυκιά μου καλλιτεχνίδα, θα περάσω να δω , και θα παίξω! Φιλιά καλό βράδυ!

mad2luv: που είσαι εσύ! καλώς την καλώς την πάλι εδώ! Ευχαριστώ πολύ! Άντε να τα λέμε και πάλι, χειμώνιασε βρε παιδιά , να ανάψουμε κάνα τζάκι, να πιούμε κι ένα κρασί, έτσι για την ατμόσφαιρα και την καλή παρέα που είμαστε όλοι εδώ! Φιλιά καλή μου!