Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2008

Σώστε την Αγία Σοφία



Αυτό το ποστ γίνεται κάπως πρόχειρα. Ας είναι όμως. Ένα λιθαράκι ακόμη δεν είναι ποτέ κακό, όχι μόνο όταν κτίζεις κάτι, αλλά κι όταν προσπαθείς να αναστηλώσεις, να σώσεις κάτι. Κι αν δεν μπορεί να γίνει τουλάχιστον, δεν έμεινες άπρακτος, προσπάθησες, κινήθηκες. Ενδιαφέρθηκες.

Ορμώμενη λοιπόν από την εκπομπή του Κου Κώστα Χαρδαβέλλα, την οποία παρακολουθήσα σήμερα, και ως Ελληνίδα και σκεπτόμενο ον (ον ε), θεώρησα πως ίσως όλοι μπορούμε, να βοήθησουμε.

Η εκπομπή είχε ως αντικείμενο συζήτησης την Αγ. Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, την οποία βέβαια οι καλοί μας γείτονες αφήνουν να ρημάζει. Και στην καλύτερη περίπτωση σε κάποιο σημείο της εκκλησίας μας , μπαίνουν και ψάλουν το δικό τους κοράνι.

Πριν κάποιους μήνες η Unesco σταμάτησε το χτίσιμο ενός ξενοδοχείου στην Τουρκία επίσης, το "Four Seasons", το οποίο χτιζόταν (σαν επέκταση δωματίων) ακριβώς επάνω στο παλάτι που κατοικούσε ο Αγ. Κωνσταντίνος. Η Unesco μετά από ζήτηση πολλών Ελλήνων και όχι μόνο, κατάφερε να σταματήσει τις εργασίες του ξενοδοχείου.



Η Κωνσταντινούπολη έχει επιλεγεί να γίνει η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρωπής το 2010. Η Τουρκία έχει ήδη δεχθεί, προειδοποιήσεις και κίτρινη κάρτα από την Unesco, για το χτίσιμο του ξενοδοχείου πάνω σε πολιτιστικά μνημεία. Αν δεν 'συμμορφωθούν' δεν πρόκειτε ποτέ να γίνει κάποια παραχωρήση για να μπουν στην ευρωπαική ένωση. Οι πράξεις τους όπως όλοι γνωρίζουμε το δυσχεραίνουν σημαντικά αυτό. Αλλά...

Τελικά δεν με αφορά , ας κάνουν ότι θέλουν οι πολιτικοί με τα παιχνίδια τους. Βαρέθηκα να ασχολούμαι με αυτούς. Όμως ας κάνουμε κάτι για τα μνημεία που μας ανήκουν, για ότι είναι δικό μας , κεκτημένο μας. ΑΡΚΕΤΑ τους ανεχτήκαμε. Καλή γειτονία απαιτείτε και από τους δυο.

Αυτό που εμείς μπορούμε να κάνουμε, είναι να στείλουμε ο καθένας μας, ένα email στα αγγλικά, στον Κο Francesco Bandarin , F.Bandarin@unesco.org με τον τίτλο "Save Aya Sofia in Turkey".
Aκριβώς όπως το έδωσαν στην τηλεόραση, σας το γράφω και εδώ.

Ας κουνήσουμε και τις ψυχές μας , εκτός από τους περίτεχνους ελληνικούς γοφούς μας.

10 σχόλια:

Σπύρος είπε...

Eχει ξεκινήσει μια προσπάθεια απο το facebook Και απο το δημοσιογράφο Κώστα Χαρδαβέλα ειδωμεν ευχομαι να σωθει..

Ένδειξη ζωής είπε...

Πρέπει όλοι να συμβάλουμε. Φαντάζομαι πως λείπει η ενημέρωση. Ας φροντίσουμε να ενημερώσουμε κι άλλους, ο καθένας μας με τον τρόπο του!

Την καλημέρα μου με πολλά φιλιά

Sophia Kollia είπε...

Η τελευταία πρόταση κρύβει μεγάλες αλήθειες. Δεν κουνιέται με τίποτα η άχρηστη!
καλημέρα

faraona είπε...

Exει σωθει ηδη κοριτσι μου απο την Ιστορια η Αγια Σοφια.Ακομη κι αν την κατεδαφισουν ακομη κι αν την σβησουν απ το χαρτη ,η Αγια Σοφια μας θα λαμπει μεσ τον χρονο.
Γιατι δεν υπαρχει τιποτα πιο δυνατο απο την αγαπη κι η Αγια Σοφια αγαπηθηκε κι αγαπιεται οσο λιγα μνημεια.
Καλες ειναι παντως ολες οι προσπαθειες.Μακαρι να μεινει ετσι οπως ειναι ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ.
ΞΕΡΕΙς ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ Ε?

ILive2LoveMe είπε...

Lockheart: Σπύρο μου το γνωρίζω, και εύχομαι πραγματικά να γίνει κάτι. Και αργήσαμε. Αργήσαμε πολύ να δράσουμε για οτιδήποτε, δυστυχώς...
Τα φιλιά μου, καλό βράδυ.

eternal dreamer: Έτσι ακριβώς. Με ότι τρόπο έχουμε. Από στόμα σε στόμα, online, οτιδήποτε μπορούμε να κάνουμε!
Καλό σου βράδυ γλυκιά μου, φιλιά.

Sofia: Σοφία μου, θέλω να πιστεύω πως δεν μπορεί να είμαστε ΤΟΟΟΟΣΟ κοιμώμενοι. Σαν την ωραία κοιμωμένη ένα πράμα? Μόνο που και αυτή ξύπνησε μετά από 100 χρόνια, εμείς τολμάμε ακόμη να μένουμε άπραγοι στο λήθαργο μας, και να φέρνουμε τη λήθη μόνοι μας με ένα 'δεν γίνεται τίποτα'? Ντροπή μας.
Τα φιλιά μου Σοφάκι μου, καλό βράδυ.

faraona: Γλυκιά μου γλυκιά μου Αναστασία. Έχεις δίκιο. Οι μνήμες και οι αληθινές αγάπες δεν σβήνουν ποτέ! Όμως μια προσπάθεια δεν έχει να μας στερήσει τίποτα. Αντίθετα έχει να μας προσθέσει κάτι... ξεχασμένο. Το ενωτικό συναίσθημα των Ελλήνων, και κάποια άλλα θέλω να ελπίζω εγώ.
Φιλιά πολλά καλό βράδυ!

Leviathan είπε...

prepei oloi na voi8isoume!!!makari na stamatisei tora i katastrofi...
filia!

Ταχυδρόμος! είπε...

Εύγε!

ILive2LoveMe είπε...

Leviathan: όλοι αν στείλουμε ένα email, είναι αυτό που ζητούν. Να μαζευτούν πολλά. Να φανεί συμμετοχή και ενδιαφέρον , και κυρίως των Ελλήνων. Εγώ πιστεύω πως και των μη Ελλήνων θα μετρήσουν.Έτσι όλοι εμείς, και φίλοι μας, μπορούμε να βοηθήσουμε.
Καλό απόγευμα, φιλιά.

ταχυδρόμοοοοοοοοοος!!: Εύγε μου που έχω φίλους σαν κι εσάς!
Τα φιλιά μου!

Όναρ είπε...

Πιστεύεις πραγματικά ότι αυτά τα emails θα πιάσουν τόπο..; Δεν είναι ότι μου κάνει κόπο απλά αμφισβητώ την αποτελεσματικότητα της μεθόδου αυτής σε τόσο σοβαρά θέματα..από την άλλη, αν μείνεις και με σταυρωμένα τα χέρια δε πετυχαίνεις περισσότερα..Καληνύχτες μπερδεμένες..

ILive2LoveMe είπε...

όναρ: ναι γλυκιά μου, αφού αυτό που ζητήθηκε είναι να φανεί το ενδιαφέρον του κόσμου, και κυρίως των Ελλήνων μιας και είμαστε οι 'καιγόμενοι'. Ολοκαύτωμα δλδ λολ.
Δεν είναι κανείς υποχρεωμένος να το κάνει. Όποιος θέλει βέβαια.
Πόσες φορές προσπαθήσαμε για πράγματα και δεν τα καταφέραμε? Και άλλες τόσες πετύχαμε. Έτσι δεν είναι? Όμως αν δεν προσπαθήσουμε... δεν θα δούμε κάποιο αποτέλεσμα.
Καληνύχτες κι αγκαλιές. Ελπίζω να εξάλειψα έστω και ελάχιστα το 'μπέρδεμα'.
Φιλιά!